Gyvenimo būdas

Kavos ekspertė Anna Oleksak - apie kavos tendencijas ir mitus

„Kava greičiausiai yra daugiausia aromatų turintis maisto produktas“, – įsitikinusi kavos ekspertė Anna Oleksak. Jos metų metus kaupta patirtis leidžia į kasdienės kavos puodelį pažvelgti dar atidžiau.
Reading time 8 minutes
Asmeninio archyvo nuotr.

Į kavos pasaulį A. Oleksak žengė dar 2001 metais, kai organizavo parodas svetingumo sektoriui „HoReCa“. Nuo tada ji įsitraukė į kasmetinių organizacijos „World Coffee Events“ (WCE) čempionatų veiklą Lenkijoje, rėmė Ypatingos kavos asociaciją (angl. Speciality Coffee Association – SCA) Lenkijoje kaip vietinė koordinatorė. 2010 metais Anna tapo pirmojo Lenkijoje rūšinės kavos skrudinimo butiko bendraįkūrėja, atsakinga už kokybės kontrolę ir rinkodarą. Iki šiol ji teisėjauja įvairiuose kavos čempionatuose, o šįmet dar ir tapo organizacijos „World Coffee Events“, organizuojančios svarbiausius kavos čempionatus, atstove bei jau trečius metus ambasadoriauja „Nespresso“ kavai.

 

Kaip tapote „Nespresso“ kavos ambasadore ir kaip atrodo jūsų darbas iš arčiau?

 

Apie šią kompaniją žinojau jau seniai, juk Varšuvoje kiekvieną kavos aistruolį vilioja užsukti nuostabus „Nespresso“ kavos butikas senamiestyje, pagrindinėje pėsčiųjų alėjoje. Visada žavėjausi profesionaliu aptarnavimu ir šilta šio butiko aplinka, todėl labai nudžiugau gavusi kvietimą iš „Nespresso“ dalyvauti pokalbyje. Ruošdamasi susitikimui gilinausi į kompanijos veiklą, susipažinau su vertybėmis, kurios ją veda į priekį, pavyzdžiui, tvarumas, o man tai labai artima.

 

Šiandien, būdama „Nespresso“ kavos ambasadore, rengiu daug mokymų, kuriu naujus kavos ir maisto derinius, bendrauju su žiniasklaida, pati rašau straipsnius apie kavą ir rūpinuosi ingredientais, skirtais kavai gaminti. Šis darbas mane įkvepia, nuolat bendrauju su kulinarijos ekspertais, aukščiausio lygio šefais, vyno žinovais, iš visų jų daug išmokstu. Tiesą pasakius, mano darbas „Nespresso“ yra ilga pamoka, kaip tapti bet kokios srities profesionalu.

1554751941601199 anna oleksak 2 1554751948531405 coffee and wine btq galmok

Užsiminėte apie jums artimas „Nespresso“ vertybes, kokios yra pagrindinės?

 

Pirmiausia – kokybė, tai – ne tik aukščiausio lygio kava, bet ir klientų aptarnavimas. Itin svarbi atsakomybė, kurią sudaro tvarus gamybos ir verslo vystymas, pagarba žmonėms ir aplinkai, žaliavų perdirbimas.

 

Kokie svarbiausi kavos kokybės kriterijai?

 

Pabrėžčiau žalių kavos pupelių kokybę – negali būti jokių defektų. Svarbu kavos gamyba, paremta tvarumo politika, pupelių skrudinimo išmanymas, gebėjimas kurti unikalius kavos ruošimo receptus, žalios, skrudintos ir paruoštos kavos šviežumas.

 

Nespresso“ gamina kavos kapsules, kai kurie šiandien tokio pateikimo dar bijo. O ką apie šias kapsules manote jūs?

 

Visa kava yra pakuojama, o kapsulės – tik dar vienas kavos pakavimo būdų. Kaip žinoma, atidarytas kavos pakelis nebėra toks sandarus, koks buvo. Su kiekvienu papildomu atidarymu kavos aromatas bei skonis pamažu blėsta, ypač jei kavą geriame kelis kartus per dieną. Kapsulėje yra kavos kiekis, skirtas vienam puodeliui, todėl taip supakuota kava ilgiau išlaiko savo aromatines ir skonio savybes.

Kapsulėje yra kavos kiekis, skirtas vienam puodeliui, taip supakuota kava ilgiau išlaiko aromatines ir skonio savybes.

Kapsules itin paprasta naudoti, tereikia įdėti į kavos aparatą, spustelėti mygtuką ir po keliasdešimties sekundžių kava jau paruošta. „Nespresso“ siūlo galybę kavos rūšių ir skonių, pasirinktų kavos kapsulių galima įsigyti vienetais arba rinkiniais. Tai patogu ir tiems, kurie žino savo mėgstamiausias kavos rūšis, ir tiems, kurie nori kaskart atrasti naują skonį.

1554752020448038  47a9200

Kokie yra pagrindiniai kokybiškos kavos paruošimo žingsniai?

 

Kavos gamyba yra sudėtingas procesas, čia kiekvienas žingsnelis gali paveikti rezultatą – nuo kavos kokybės, aromato iki skonio. Pavyzdžiui, kurdami kavą „Master Origin Colombia“ bendradarbiavome su ūkininkais ir agronomais, kad kavos pupelių derlius būtų nuimtas vėliau nei įprastai. Tuomet kavamedžių uogos tapo sodrios violetiniai raudonos spalvos, o kava įgavo vyno ir uogų poskonio. Tai – daug planavimo ir rankų darbo reikalaujantis procesas, reikia ypatingų žinių, kad kavamedžių uogos būtų nurenkamos tik tam tikru metu.

 

Aukštos kokybės kavos pupelės išsiskiria natūraliomis aromatinėmis medžiagomis, jos turi būti kruopščiai skrudinamos, kad paruošta kava atskleistų visas aromatines ir skonio savybes. Egzistuoja daug kavos ruošimo būdų, tačiau dėl techninių galimybių espreso veikiausiai yra vienas sudėtingesnių. Būtent dėl to „Nespresso“ ekspertai kuria ypatingus kavos, pritaikytos gaminti mūsų kavos aparatais, receptus – norime padėti klientams mėgautis kokybiška kava kasdien ir be jokių pastangų.

 

Kokie skonio skirtumai vyrauja didžiuosiuose kavos regionuose ir kokios ypatybės atsiskleidžia naujoje kavos linijoje „Master Origin“?

 

Galėčiau ir knygą parašyti atsakydama į šį klausimą (juokiasi). Kava greičiausiai yra daugiausia aromatų turintis maisto produktas. Kad skonio įvairove galėtų pasimėgauti visi, „Nespresso“ sukūrė liniją „Master Origin“, kurią sudaro išskirtinio skonio kava iš penkių skirtingų kavos regionų. Kava perkama iš vietinių kavos gamintojų Kolumbijoje, Etiopijoje, Indonezijoje, Indijoje ir Nikaragvoje. Skirtingi šios kavos aromatai atitinka kilmės šalims būdingus aromatus, kiekvienai įtaką daro ir tam tikri derliaus nuėmimo bei perdirbimo būdai, nes kavą gamina vietos ūkininkai. Pritaikius programą „Nespresso AAA Sustainable Quality™“, ši kava yra gaminama remiantis tvarumo politika, tai suteikia galimybę stiprinti ryšius su vietiniais kavos augintojais ir gamintojais, o klientams – paragauti šios savitos kavos.

 

Pavyzdžiui, mėgaudamiesi „Master Origin Ethiopia“ jausite apelsinžiedžių aromatą ir ryškų vaisinį poskonį, būdingą natūraliai apdorotai Etiopijos kavai. „Master Origin Nicaragua“ yra švelni, sausainių, medaus ir riešutinių aromatų kava, būdinga Centrinės Amerikos kavos rūšims. „Master Origin India“ ir „Master Origin Indonesia“ – duoklė Azijos regionams, tiršta tarsi aksominė kava, kuriai būdingi vytinto tabako ir atogrąžų medienos aromatai.

1554752139536508 web 7dk 72541554752139563860 web 7dk 7255
1554752150311407 web 7dk 7252

Ar tik naudodami brangius kavos aparatus galime mėgautis puikia kava su pienu?

 

Šiandien yra galybė kavos ruošimo aparatų ir kai kurie kainuoja įspūdingas sumas, bet kokybiškai kavai tikrai toks nėra būtinas. Pavyzdžiui, kavos aparatas „Nespresso Latissima“ suteikia galimybę namuose ypač lengvai mėgautis kava su pienu, pagaminta pagal daugybę receptų. Modernios „Nespresso“ kavos aparatų technologijos leidžia pasigaminti baltą kavą su tinkamo tirštumo pieno puta pagal mėgstamiausią jūsų receptą. Naudodamas „Nespresso Creatista“, kiekvienas galime tapti baristu, šis kavos aparatas išplaka ypatingą pieno putą, tinkamą piešti ant kavos. Šie aparatai ypatingi, nes jais galima reguliuoti ir kavos, pieno tirštumą ar pieno temperatūrą.

 

Kokia „Nespresso“ kava labiausiai patinka jums?

 

Pirmenybę teikiu gėlių ir vaisių aromatams, rūgštumo poskoniui, todėl šiandien mano mėgstamiausia kava yra „Master Origin Ethiopia“ ir „Master Origin Colombia“.

 

Kokį kavos receptą, atskleidžiantį linijos „Master Origin“ kavos išskirtinumą, rekomenduotumėte skaitytojams?

 

Man patinka gaminti kavą su „Nespresso“ kavos kokteilių aparatu „Barista“. Juo galima paruošti tiek kavos rūšių, kad sunku ir išsirinkti. Pavyzdžiui, tereikia 60 g ledo, 100 ml vandens, jūsų pasirinkto skonio „Nespresso“ kavos ir paruošite kavą nitro. Tai pastaruoju metu itin madingas saldaus skonio ir tirštos kreminės konsistencijos kavos gėrimas. Jei naudosite „Master Origin Ethiopia“ kavą, o vandenį pakeisite raudonųjų greipfrutų sultimis, susikursite neįprastą ir gaivinantį etiopietišką kavos kokteilį. Svarbiausia būti išradingam ir išbandyti ką nors nauja, o su „Nespresso“ tai įmanoma kiekvienam.

1554752382934365 fss me

Kokios naujos kavos tendencijos vyrauja šiandien?

 

Geriantieji kavą dabar ja domisi kur kas labiau nei anksčiau. Jie nori išgirsti kavos kilmės istoriją, apie pupelių kokybę, gamybos procesus, apie žmones, kuriančius šią kavą, suvokti skonių ir aromatų visumą. Akivaizdu, kad domėjimasis kavos pasauliu sparčiai auga ir augs dar labiau. Taip pat daugėja pirkėjų, kurie renkasi produktą, remdamiesi jo gamybos principu, svarbu etiški gamybos būdai ir tvarumo politika.

Daugiau informacijos apie NESPRESSO kavas rasite ČIA.

Asmeninio archyvo ir Dariaus Kučio nuotraukos

susiję straipsniai

Rekomenduojame