Gyvenimo būdas

Kaip stiprinti imunitetą rudens gėrybėmis, nuo moliūgų iki obuolių

Nepastebimai atsliūkinęs ruduo su savimi atsinešė ir nenuspėjamus orus. Deja, staigius temperatūrų pokyčius neretai lydi ir peršalimai.
Reading time 6 minutes
Jeremy Thomas / Unsplash nuotr.

Mitybos specialistai teigia, kad imuniteto stiprinimas šaltuoju metų laiku gali padėti apsisaugoti nuo tykančių ligų bei primena, kad svarbu tiek aktyvus gyvenimo būdas, tiek teisinga mityba. Tad ką derėtų įtraukti į savo valgiaraštį, norint išlikti kaip įmanoma sveikesniems ir žvalesniems?

Svarbiausiai – maisto įvairovė

Atvėsus orams savo organizmui būtina skirti šiek tiek daugiau dėmesio, o sportą derinti su sveika mityba.

 

„Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad mūsų sveikatai didžiausią įtaką daro gyvensena, o mityba – kaip pagrindinis geros sveikatos veiksnys – gali nulemti net apie 60 proc. bendros savijautos. Taigi, norėdami išlaikyti savo imuninę sistemą stiprią, o organizmą – atsparų ligoms, privalome ypatingą dėmesį skirti mitybai. Pagal rekomendacijas, viena pagrindinių taisyklių yra didelė maisto įvairovė: organizmas turi būti aprūpinamas ne tik pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, bet ir stiprinamas mikroelementais, t. y. vitaminais bei mineralais", – sako geros savijautos centro „Sanus" visuomenės sveikatas specialistas T. Radišauskas.
 

Jo teigimu, netgi moksliškai įrodyta, jog žmonės, valgantys nepilnavertį maistą, yra labiau ir dažniau pažeidžiami infekcijų bei ligų.

Vitaminų apstu paprastuose produktuose

Pasakodamas, ko šiukštu neišbraukti iš savo meniu šaltuoju metų laiku, T. Radišauskas išskiria svarbiausius mikroelementus, kuriais turėtume aprūpinti savo organizmą.

„Gerai savijautai palaikyti privalu gauti vitaminų A, B2, B6, folio rūgšties, B12, C, D, E bei mineralų: cinko, seleno, magnio, geležies. Šie sveikatai palankūs elementai slypi nebūtinai piliulių pavidalu – jų gausu maiste. Štai, vitamino A apstu morkose,  B6 – gausu bulvėse su lupena bei grūduose, folio rūgšties – avižų dribsniuose, vitamino C –  saldžiosiose paprikose, spanguolėse, vitamino E –  riešutuose, saulėgrąžų sėklose", – vardija visuomenės sveikatos specialistas.

 

Šiai minčiai antrina ir prekybos tinklo „Iki” maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, teigdama, jog keičiantis metų laikui, pravartu atidžiai peržvelgti savo racioną, o naudingų ir organizmui būtinų medžiagų galima nesunkiai atrasti parduotuvių lentynose.

 

„Atvėsus orams, kaip siūlo sveikos mitybos specialistai, reikėtų valgyti kuo daugiau vitamino C turinčių produktų. Jo šaltinis – tai ne tik citrinos, kiviai ar greipfrutai, bet ir, pavyzdžiui, brokoliai, žiediniai, briuseliniai, lapiniai kale kopūstai, taip pat špinatai.

1570536185966379 clem onojeghuo bcv4wzsmtia unsplash
Clem Onojeghuo / Unsplash nuotr.

Sezoninės mitybos pokyčius natūraliai padiktuoja asortimentas, kuris mūsų parduotuvėse keičiasi kartu su metų laikais, taip užtikrinant jo šviežumą ir įvairovę. Stebime, jog vėstant orams, kai baigiasi kaulavaisių, arbūzų ir kitų labiau vasariškų vaisių sezonas, pirkėjai kur kas aktyviau ima pirkti vynuoges, citrusinius vaisius, pagreitį įgauna raugintų daržovių vartojimas", – pasakoja V. Juodkazienė.

Rekomenduoja atsigręžti į sezoniškumą

Visuomenės sveikatos specialisto T. Radišausko teigimu, gyvendami Lietuvoje, kur egzistuoja visi keturi metų laikai, turėtume labiau kreipti dėmesį į sezoną ir pagal jį puoselėti ne tik įvairias laisvalaikio veiklas, bet ir maitintis tuo, ką siūlo gamta.  

 

„Atėjus rudeniui, neturėtume pamiršti ir daržovių, vaisių, uogų, kurie taip pat praturtins maistą mikroelementais. Rudens sezoną šios gėrybės kiek kitokios nei vasarą, tai: obuoliai, svarainiai, kriaušės, šermukšnio uogos, šaltalankiai, spanguolės, česnakai, svogūnai, paprikos, morkos, ropės, bulvės, cukinijos", – sako T. Radišauskas.

 

Tuo metu maisto ekspertė priduria, kad atvėsus orams, organizmo nereikėtų apsunkinti valgant riebų maistą.

 

„Kaip sotų ir maistingą patiekalą galite rinktis pačias įvairiausias košes. O jei dar jas pagardinsite uogomis, ispaninio šalavijo sėklomis, linų sėmenimis, šviežiais vaisiais ar kitais mėgstamais pagardais, gausite ne tik labai sveiką, bet ir gardų patiekalą, palankų imunitetui. Be to, net ir šaltuoju metų laiku siūlau neišbraukti sveikųjų glotnučių – priešingai, tinkamai sudėlioti jų ingredientai gali tapti tikra vitaminų bomba ir padėti natūraliai sustiprinti imunitetą", – pataria V. Juodkazienė ir dalijasi receptais.

1570536294912000 alice pasqual 7ejdsmsafm unsplash
Alice Pasqual / Unsplash nuotr.

Rudeninis glotnutis su moliūgais

 

Reikės:

  • ¼ stiklinės paprastų avižų;

  • ¼ stiklinės moliūgo tyrės (gali būti konservuota, trinta, virta);

  • ¾ stiklinės graikiško jogurto;

  • 1 obuolio;

  • ½ banano;

  • ½ stilinės mėgstamo pieno (migdolų, sojos ar pan.);

  • šiek tiek moliūgo pyrago prieskonių (nebūtina).

 

Gaminimas:

Pirmiausiai elektriniu trintuvu susmulkinkite avižas, vėliau ten pat dėkite obuolio griežinėlius, bananą, moliūgo tyrę, pieną ir jogurtą. Viską darsyk gerai sutrinkite. Norint, galima pagardinti moliūgo pyrago prieskoniais.

1570536351004894 maddy baker gs32t4txsjy unsplash
Maddy Baker / Unsplash nuotr.

Imbierinis obuolių glotnutis

 

Reikės:

  • 2 obuolių;

  • 1 banano;

  • 1 stiklinės pieno (tinka sojų, riešutų ar kt. augalinis gėrimas);

  • ½ stiklinės graikiško jogurto;

  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;

  • tarkuoto imbiero (pagal skonį);

  • 1-2 datulių.

 

Gaminimas:

Obuolius ir bananą nulupkite, sudėkite į elektrinį trintuvą. Ten pat supilkite pieną, jogurtą, įtarkuokite norimą kiekį imbiero, įdėkite kelias datules ir viską gerai sutrinkite. Glotnutį paskaninkite cinamonu.

1570536499360365 ginger 1388002 1920
Brett Hondow / Pixabay nuotr.

Apelsinų ir spanguolių glotnutis

 

Reikės:

  • 4 vidutinio dydžio apelsinų;

  • 1 puodelio spanguolių (galima naudoti šaldytas);

  • ½ stikl. mėgstamo fermentuoto arbatos gėrimo kombučia;

  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

 

Gaminimas:

Apelsinus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį smulkintuvą. Ten pat sudėkite ir likusius ingredientus. Viską gerai susmulkinkite, paskaninkite vanilės ekstraktu.

1570536572852202 monika grabkowska qskwlobhia0 unsplash
Monika Grabkowska / Unsplash nuotr.

susiję straipsniai

Rekomenduojame