Gyvenimo būdas

12 ryškiausių 2019 m. maisto tendencijų

Žvelgiant į šįmet mūsų ir restoranų virtuvėse karaliausiančias maisto madas, norisi tik pasidžiaugti, kad vis daugiau dėmesio skirsime tinkamoms vertybėms ir etiškam vartojimui.
Reading time 4 minutes
@antmedineslenteles nuotr.

Akivaizdu, kad nuo šiol dar labiau vertinsime sveikatos, geros savijautos ir subalansuotos mitybos svarbą. Tad ką naujo mados vėjai 2019 m. įpūs į mūsų lėkštes?

1. Augalinės kilmės (veganiški) patiekalai

2018-aisiais lėkštėse šalia mėsos daugiau vietos atsirado daržovėms, tačiau 2019 m. jos vis dažniau užims net ne dalį, o visą lėkštę. Stebint pasaulines tendencijas akivaizdu, kad veganiški patiekalai – nuo užkandžių iki desertų – tampa itin madingi. Negana to, juos renkasi ne tik veganai – į savo mitybą augalinės kilmės patiekalus mielai įtraukia ir visavalgiai.

2. Bowls’ai, arba patiekalai dubenėliuose

Sunku ginčytis: šiuo metu tai – stilingiausia maisto patiekimo forma. Dažniausiai dubenėliuose patiekiami ramenai, poke bowls, budha bowls, smoothie bowls. Įvairovė ir galimybės beribės, bet svarbiausia – ryškus ir stilingas patiekimas dubenėlyje.

3. Alternatyvus greitmaistis

Klausiate, ar greitas maistas gali turėti alternatyvų? O kodėl gi ne! Maistingesnės populiarių, bet ne itin sveikų patiekalų alternatyvos, keičiant tam tikrus produktus sveikesniais, pastarojo meto mados klyksmas. Žiedinių kopūstų pica, cukinijų spagečiai, kopūstų traškučiai, bananų ledai – sutikite, skamba ne taip ir blogai.

4. Madingiausios virtuvės – Viduriniųjų Rytų ir Vakarų Afrikos

Viduriniųjų Rytų virtuvė džiugina tokiais patiekalais kaip humusas ir falafeliai, o prieskonių – kuminų, kalendrų, cinamono, kardamonų – įvairovės dar niekas neatšaukė. Vakarų Afrikos virtuvė mums pažįstama mažiau, tačiau turėtų ne mažiau tikti ir patikti: joje naudojama daug ryžių, daržovių, mėsos, gaminami troškiniai, o skonis dažnai papildomas aitriosiomis paprikomis ir imbieru.

5. Grybai

Kuo daugiau ir kuo įvairesnių. Rudenį galime džiaugtis savo miškų turtu, o kitais metų laikais džiugins vis didesnė egzotiškų grybų gausa prekybos centruose.

6. Fermentuotas maistas ir gėrimai

2019 m. vis dažniau ragausime kombučios, kimčių, raugintų agurkų, kopūstų sulčių, kefyro, tačiau tuo neapsiribosime: parduotuvių lentynose turėtumėte rasti dar įdomesnių fermentuotų vaisių ir daržovių.

7. Nealkoholiniai kokteiliai

Atsisakyti alkoholio tampa savotiška mada, tad nealkoholinių kokteilių gausa bei svarba ir toliau stipriai augs.

8. Supermaisto milteliai

Tik nesakykite, kad nesate apie juos girdėję, net tokie organizmui naudingi milteliai kaip maca, spirulina, ciberžolė, taip pat kopūstpalmės vaisių, įvairių grybų milteliai, kuriais gardinami gėrimai, pusryčių patiekalai, desertai, kepiniai, šiuo metu ryškiomis raidėmis įrašyti madingiausiųjų sąrašo viršuje.

9. Ledų atgimimas

Ledai kitąmet bus vienas madingiausių desertų. Madingos ir naujos jų formos, ir netradiciniai skoniai. Itin populiarūs susukti ledų ritinėliai, taip pat – veganiškos ledų alternatyvos.

10. Madingiausias skonis – lengvas kartumas

Būtent jį restoranų šefai vis dažniau integruos į savo patiekalus. Kartus juodasis šokoladas išgyvens renesansą.

11. Vabzdžiai

Į Lietuvą ši mada kol kas dar turbūt nespės ateiti, bet pasaulyje apie ją kalbama vis garsiau. Vabzdžiai – didelis baltymų šaltinis su mažu riebalų kiekiu. Kai kurių šalių restoranų meniu jau siūlo vabzdžius kaip itin gurmanišką pasirinkimą. Taip pat jau yra ir masinės gamybos fermų, kurių produkcija netrukus pasieks net parduotuvių lentynas.

12. Ekologija

Kuo mažiau plastiko ir maisto švaistymo. Šios krypties šalininkai siūlo panaudoti ir įvairiomis formomis integruoti net tokius produktus kaip daržovių lupenos, vos pernokę vaisiai ar pavargusios žolelės.

susiję straipsniai

Rekomenduojame