Gyvenimo būdas

Migdolinis kriaušių arba obuolių pyragas

Jaukiems rudens pasisėdėjimams – migdolinis pyragas su kriaušėmis arba obuoliais.
Reading time 2 minutes

Ingredientai

 

Pagrindui:

140 g miltų (galima naudoti speltos arba maišyti perpus su migdolų miltais)

75 g sviesto

1 kiaušinio trynys

1-2 šaukštai ledinio vandens

1 šaukštas nerafinuoto rudojo cukraus (galima sumalti kavamale, kad tolygiai pasiskirstytų)

žiupsnis druskos

 

Įdarui:

1 kiaušinis ir 1 kiaušinio baltymas (likęs nuo pagrindo)

160 g migdolų miltų

50 g sviesto arba ghi

50 g riebios grietinėlės

100 g nerafinuoto rudojo cukraus

¼ šaukštelio druskos

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

2 vidutinės kriaušės arba 2 vidutinio dydžio obuoliai (rinkitės saldžiarūgščius) + 1 šaukštas nerafinuoto rudojo cukraus

 

Miltus sumaišykite su cukrumi, druska, į juos įpjaustykite šaltą sviestą. Rankomis trupindami sviestą pamažu maišykite jį su sausais ingredientais, kol susiformuos trupiniai. Tokiu pačiu principu įmaišykite kiaušinio trynį. Įpilkite ledinio vandens, bet tik tiek, kad pirštais suspaudus tešlą, ji suliptų (pradėkite nuo 1 šaukšto). Suformuokite tešlos kamuoliuką ir uždengę arba įvynioję į virtuvinį rankšluostį dėkite į šaldytuvą 30 minučių.

 

Patarimas: kad vanduo būtų kuo šaltesnis, į stiklinę įpylę šalto vandens įmeskite kelis ledo kubelius.

 

Tešlą išimkite iš šaldytuvo. Išklokite ja apvalios (22-24 cm skersmens) kepimo formos atsegamais kraštais dugną, iš tešlos suformuokite kelių centimetrų aukščio kraštelius.

 

Pasiruoškite įdarą: suminkštėjusį kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi, vanilės ekstraktu ir druska. Po vieną įmaišykite kiaušinius, tuomet įmaišykite grietinėlę ir maltus migdolus. Įdarą pilkite į kepimo formą, išklotą pyrago pagrindu, išdėliokite plonai supjaustytas ir su šaukštu cukraus ištrintas nuluptas kriaušes arba obuolius. Kepkite 180°C temperatūroje 30 minučių. Jei per greitai ruduoja, uždenkite folija ir kepkite dar 10 minučių, kol įdaras bus visiškai iškepęs.

Daugiau skanių ir sveikų patiekalų receptų rasite Julijos Steponavičiūtės maisto tinklaraštyje www.kitchenjulie.com

Nuotraukos - J. Steponavičiūtės

susiję straipsniai

Rekomenduojame