Gyvenimo būdas

Prancūziškos virtuvės paslaptys

Negi kalbant apie Prancūziją, jos grožį, mados bei meno žavesį, galima nepakalbėti apie prancūzišką virtuvę?
Reading time 4 minutes

Geras maistas – labai svarbi prancūzų gyvenimo dalis. Tai jų joie de vivre – gyvenimo džiaugsmas ir gyvenimo būdas, gebėjimas džiaugtis gyvenimo malonumais čia ir dabar.

 

Maisto ruošimas Prancūzijoje prilygsta meno formai, atsispindinčiai šalies žemėlapyje ir kiekvienos šeimos kasdienybėje bei istorijoje. Nors Prancūzija garsėja „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotais virtuvės šefais bei restoranais su baltomis staltiesėmis nuklotais stalais ir frakuotais padavėjais, man prancūziška virtuvė pirmiausia asocijuojasi su šios šalies regionais, vietiniais produktais bei patiekalais, kurie prieš patekdami į restoranų meniu puikavosi ant namudinių virtuvių krosnių bei šeimyninių stalų. Su patiekalais, kurių receptai, prosenelių kruopščiai surašyti į užrašų knygutes ar ant jau pageltusios popieriaus skiautelės yra perduodami iš kartos į kartą, drauge su laiko patikrintais žalvariniais puodais bei sidabriniais šaukštais.

 

Kas, kur ir kada Prancūzijoje yra valgoma, priklauso nuo šalies regiono bei sezono. Regioninė virtuvė čia yra itin savita. Ir nors daugelis klasikinių patiekalų, tokių kaip burgundiškas jautienos troškinys (boeuf bourguignon) arba midijos baltojo vyno padaže (moules marinières), yra mėgstami visoje šalyje, daugybė jų yra būdingi tik tam regionui, iš kur kyla tam tikras patiekalo produktas. Būtent produktų įvairovė ir jų šviežumas lemia spalvingą šios šalies virtuvės žemėlapį. Bretanėje reikia mėgautis grikių miltų blynais, antiena ir triufeliais – Perigore, o bouillabaisse žuvienė bus gardžiausia Marselio krašte. Produktus prancūzai mieliausiai perka turgeliuose, taip užtikrindami jų sezoniškumą bei vietinę, vadinamąją terroir kilmę, kuria jie taip didžiuojasi.

Produktų įvairovė ir jų šviežumas lemia spalvingą Prancūzijos virtuvės žemėlapį.

Paprastai prancūzai valgo triskart per dieną ir jokių užkandžiavimų. Lengvas užkandėlis, vadinamasis goûter, yra skirtas tik vaikams, grįžusiems iš mokyklos. Tipiškas meniu susideda iš lengvo užkandžio, pagrindinio patiekalo, desertui dažnai renkasi vaisius, o turbūt dar dažniau – tiesiog sūrį. O sūrio įvairovė šioje šalyje yra tiesiog nenugalima – nuo švelnučio varškės tipo faisselle iki tokių, kurie mums, prie tokių stiprių skonių nepratusiems šiauriečiams, tikrai užriečia nosį ir užima kvapą. Sūrio degustacija visada ir prasideda nuo švelniausio iki stipriausio skonio. Prancūzai sako: „Vakarienė be sūrio, kaip gražuolė panelė su viena akimi.” Tad sūrio tradicija čia išties labai stipri, o įmantrūs, nuostabiai dekoruoti pyragai ir gardžiausi saldumynai yra paliekami ypatingoms progoms.

Tipiškas prancūziškas meniu susideda iš lengvo užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto - dažnai vaisių ar tiesiog sūrio.

Tačiau Prancūzijos virtuvė nėra vien tik šauniausi ingredientai, išpuoselėtos tradicijos ir gaminimo technika. Iš tikrųjų tai – gyvenimo būdas: kaip jie planuoja net paprasčiausius kasdienius patiekalus, kaip jie renkasi produktus, kaip jie susirenka prie bendro stalo ir kaip jie kalba apie maistą, o apie maistą prancūzai kalba išties daug ir labai aistringai.

 

Nors kai kurių prancūziškų patiekalų paruošimo technika gali atrodyti neįveikiama, visgi šios virtuvės siūlomų malonumų bijoti neverta. Dauguma patiekalų yra visai nesudėtingi, kartais reikia tik trupučio laiko ir gero planavimo. Nesvarbu, kad nėra ypatingos progos, užsidenkite stalą balta staltiese, pasimerkite gėlių, atsiraitokite rankoves ir pasidžiaukite Prancūzijos virtuvės siūlomais malonumais su gardžiu maistu, nuostabia draugija ir gera nuotaika. Bon Appétit!

 

Išbandykite prancūzišką receptą - šokoladiniai putėsiai iš Liono

Receptą rasite ČIA.

Tags

susiję straipsniai

Rekomenduojame