Gyvenimo būdas

Supermaistas: mitas ar realybė?

Pasidomėkime žaliąja revoliucija, kuri kartkartėmis kvepia... rinkodaros triukais.
Reading time 8 minutes

Senėjimą stabdančios uogos, už kepsnį maistingesni dumbliai ar hormonų veiklą subalansuojančios šaknys – nepaprastų galių augalai karaliauja mūsų lėkštėse. Šiandien atėjo žalioji revoliucija.

 

Lapinio kopūsto šlovė nublanko, mat 2017 m. tyrimai atskleidė, kad jis naudingas sveikatai tiek pat, kiek garinti špinatai. Ir nors paaiškėjo, kad ši garbanota daržovė mūsų nuo vėžio neišgelbės, tenka pripažinti, kad ji paskatino susidomėti kitais stebuklingais produktais. Supermaistu vadinamos maistingumo bombos pranoksta kasdienę rekomenduojamą penkių vaisių ir daržovių normą, mat turi organizmą valančių savybių ir begalę vitaminų. Baobabai, aliejinės moringos, beržo grybas, aliejinės kopūstpalmės, spirulinos, dumbliai ir naudingos sėklos turi kone mistinių galių, apie kurias žinojo praeities civilizacijos. Kodėl taip negalėtų būti?

 

„Kartais tyrimai nieko neatskleidžia, – tikina veganų programos „Wild & the Moon“ įkūrėja Emma Sawko. – Kartais daug patikimesnės iš senovės atkeliavusios žinios, pavyzdžiui, Amazonės indėnų, kurie kokį nors vaisių ar žolę naudojo jau tūkstančius metų, nors iš pirmo žvilgsnio tie augalai niekuo neypatingi. Šiek tiek daugiau vitamino B ar E?

 

Mokslininkai pasakys, kad čia nėra nieko ypatinga, tačiau pamirštame, kad esame atradę dar ne visas naudingąsias augalų molekules ir nežinome, kaip jos veikia sąveikaudamos su kitais augalais.“ Tokiu entuziazmu užsikrečia vis daugiau žmonių. „Juk negalima likti nuošalyje, – su tuo sutinka viešbučio „Royal Monceau“ dietologė Jenna Bitan. – Pastebėjau, kad kai kuriems žmonėms supermaistas yra būtinybė. Tai šiuolaikinio sveiko gyvenimo būdo pagrindas.“

Kūnui ir sielai

Tačiau ar supermaistas, kaip ir maisto papildai, gali turėti įtakos smegenų veiklai, kaip kartais žadama? Gydomosiomis sultimis prekiaujančio prekės ženklo Nubio savininkė Claire Nouy patikina, kad taip. „Ne patys ingredientai, o jų sąveika padeda atsiskleisti geriausioms kiekvieno iš jų savybėms“, – įsitikinusi verslininkė. Ji kaip tik pristatė naują miltelių liniją „Superfood Mix“. Pavyzdžiui, mišinys „Lucidité“ („Įžvalgumas“) sukurtas iš saulėgrąžų sėklų, bananų, baobabų, peruvinių pipirnių ir dygliuotųjų ožerškių sėklų. Ypač sąveikauja peruvinės pipirnės, reguliuojanti hormonų veiklą, ir baobabų vaisius, turintis savybių mažinti nuovargį ir turintis daug vitamino C, palaikančio tinkamą nervų sistemos darbą.

 

„Žinoma, nieko nenustebinsiu pasakydama, kad mityba labai susijusi su psichologine būsena, – savo mintį papildo C. Nouy. – Tačiau šių miltelių paskirtis – nuo pat ryto suteikti pakankamai energijos, kad jos užtektų visai dienai.“ Stebuklingus miltelius reikia sumaišyti su šviežiomis sultimis ir augaliniu pienu. Et voila

Kita supermaisto „garsenybė“ – ispaninio šalavijo sėklos. Jomis mito dar actekai. Vienas iš daugybės jų vartojimo tikslų – susidūrus su „priešu“ padidinti savo protinius gebėjimus. Šios sėklos buvo pamirštos po ispanų invazijos XV a. ir vėl pradėtos naudoti dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Jas vėl ėmė auginti amerikiečių kompanija „Core Naturals LLC“, kuri siekė baltąsias ispaninio šalavijo sėklas patentuoti Salba vardu ir jomis užvaldyti pasaulį.

 

Gražus kapitalistinis ėjimas? Ne tik. Mat šios nuo skysčio drebučiais virstančios sėklos turi bene didžiausią augalinių omega 3 riebalų rūgščių kiekį, o šios yra nepaneigiama depresijos gydymo priemonė. O štai aliejinių moringų lapai, ajurvedinėje medicinoje vertinami kaip stebuklingi, neseniai ėmė plisti miltelių pavidalu ir naudojami Alzheimeriui gydyti, mat yra duomenų apie teigiamą jų poveikį atminčiai. Svarus argumentas įmaišyti šių miltelių į rytinį kokteilį.

Naudojimas kosmetikoje

Pernai Paryžiuje duris atvėrusiame bare „Wild & the Moon“ ekologiškos sultys prilygsta magiškiems eliksyrams tokiais pavadinimais: „Hangover Cure“ („Pagirių gydymas“), „Liquid Motivation“ („Skysta motyvacija“), „Doctor Digestion“ („Daktaras Virškinimas“), o vienas perkamiausių – „Better Than Botox“ („Geriau nei botulinas“). Jo sudėtyje yra agurkų, obuolių, laukinių mėtų, burokų ir alavijų. Nieko ypatinga, tiesa? „Tyrimais nustatyta geriamo alavijo nauda: vyresnėms nei 40 metų moterims jis sumažino raukšlių, nes stimuliuoja kolageno ir hialurono rūgšties gamybą odoje, – tvirtina E. Sawko. – O burokai žinomi dėl organizmą valančių savybių, be to, malšina uždegimus, vadinasi, ir stabdo odos senėjimą.“

 

„Tyrimais nustatyta geriamo alavijo nauda: vyresnėms nei 40 metų moterims jis sumažino raukšlių“, – E. Sawko

Jenna Bitan pasikliauja dažinėmis urlijomis – indėnų atrastu augalu, kurio sėklose beta karoteno yra šimtą kartų daugiau negu morkose, tad jos dar geriau veikia odą. Paryžiuje šių sėklų galima įsigyti „Sol Semilla“ supermaisto krautuvėlėje. Kovojant su raukšlėmis neverta pasitikėti gyvūninės kilmės kolageno priemonėmis. „Kaip tik dabar ieškome tokių pat veiksmingų augalų sudedamųjų dalių ir ypač daug jų randame dumbliuose“, – intriguoja C. Nouy. Tai puiki žinia ir kosmetikos pramonei, vis labiau linkstančiai prie augalinės kilmės produktų.

 

Riba tarp supermaisto fanatikų ir alternatyvių grožio priemonių gamybos tikrai nedidelė. Prancūzijoje pasirinkimas dar menkas, tačiau užtenka šiek tiek pasidomėti, kad įsitikintume, jog kitose šalyse valomųjų savybių turintys augalai jau seniai pakeitė įprastinius senėjimą stabdančius ingredientus, kuriais vis mažiau pasitiki vartotojai. Odacité gamina dygliuotųjų ožerškių uogų ir aliejinių kopūstpalmių serumą, Evolve UK – ekologišką baobabų šampūną, Kiehl’s – ciberžolių kaukę, o „Sephora“ parduotuvėse jau randamas korėjiečių prekės ženklas Skinfood ėmė gaminti avokadų esenciją.

 

Supermaistas yra naujoji grožio pramonės aistra. Tiesa, kol kas jo veiksmingumas dar neįrodytas, tačiau jis prisideda prie sveikesnės ir aplinką tausojančios kosmetikos populiarinimo.

Intoksikacija ir detoksikacija

Tačiau ar tikrai reikia pulti į ekologiškų prekių parduotuves ar amerikietiškus interneto puslapius ir kardinaliai pakeisti vonios spintelės turinį? Tikrai ne. O ypač jei tikėsime naujausiais tyrimais, kurie aprašo tokio supermaisto kaip lapinis kopūstas naudą. Pasirodo, jo maistingumas ne ką didesnis už troškintų kopūstų.

 

„Beje, neretai užtenka apsilankyti ekologiškoje kaimyninėje krautuvėlėje ar turguje ir ten be didelių pastangų atrasite daug vietinio supermaisto, pavyzdžiui, saulėgrąžų sėklų, juodųjų serbentų ar brokolių, kurių naudingos savybės nenusileidžia egzotiškiems, išgirtiems ir dėl to labai brangiems augalams“, – pataria C. Nouy. E. Sawko teigia, kad supermaisto terminas yra nevienareikšmis. „Žinoma, kai kada galima pakliūti į rinkodaros spąstus, tad geriau pasikliauti vietiniais produktais nei rinktis nenaudingas prekes iš kito pasaulio krašto. Tačiau negalima paneigti, kad yra neįtikimų savybių turinčių augalų, kurie turėtų rasti vietos mūsų mityboje.“ Be to, salotos, ant kurių užbarstyta spirulinos, netaps kažkuo ypatingos.

„Tam, kad supermaistas duotų naudos, jis turi būti vartojamas kasdien ir pakankamais kiekiais“, – paaiškina Claire. Ką ji siūlo? Pasitikėti specialiomis gydomosiomis programomis, skirtomis konkretiems, aiškiai identifikuotiems poreikiams. Kita gera mintis – pasitikėti aktyviais supermaisto mišinių ingredientais, pavyzdžiui, probiotikais, gyvais mikroorganizmais, kurių nauda virškinimui, svoriui, odai ir ilgaamžiškumui jau tikrai įrodyta. Kimčių, kefyro ir arbatos grybo gėrimais nuo šiol gardinami žalieji kokteiliai, jų galima rasti miltelių ir net šokolado batonėlių, skirtų energijai sužadinti.

 

Taip pat netikėtai imtos naudoti iki šiol tik pilvo pūtimui ir apsinuodijimui gydyti skirtos aktyvintosios anglies tabletės. Dabar jų dedama į tirštus vanilės skonio augalinio pieno kokteilius, juos rekomenduojama gerti kiekvieną rytą. Gal ir gardžiau už lapinį kopūstą...

Supermaistas pradedantiesiems

Baobabai: gerina virškinimą, suteikia ilgalaikės energijos, stiprina dantų emalį.

 

Neskrudinta kakava: suteikia energijos, reguliuoja cholesterolio kiekį, gerina nuotaiką.

 

Kanapės: hidratacijai, kraujotakai, kvėpavimui.

 

Chlorelės: kraują prisotina deguonies, mažina nuovargio žymes, iš organizmo valo sunkiuosius metalus.

 

Kimčiai: naudingi virškinimui, imuninei sistemai.

 

Peruvinės pipirnės: reguliuoja hormonų pusiausvyrą, skatina vaisingumą, gerina koncentraciją.

 

Aliejinės moringos: stiprina organizmą, gerina odos būklę, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

 

Žiedadulkės: saugo nuo infekcijų, gerina nuotaiką, gydo alergijas.

 

Dažinė urlija: saugo odą nuo saulės, tinka aknės varginamai odai.

L’Officiel Paris ir Vida Press archyvų nuotr.

susiję straipsniai

Rekomenduojame