Gyvenimo būdas

Visagalių gražinančių ir sveikatinančių dumblių paslaptys

Švedijoje esanti „Simris“ ferma nusprendė suvienyti augalininkystės bei sveikatos sritis ir gaminti aplinką tausojančius omega 3 rūgščių turinčius produktus.
Reading time 4 minutes

Sveikatos produktų pramonė nuolat ieško naujovių, o štai Fredrika Gullfot nutarė grįžti prie pamatinių dalykų – dumblių. Iš seniausių planetos augalų ji gamina omega 3 maisto papildus. Be kitų naudingų savybių, šios rūgštys mažina nerimą ir depresiją, gerina regėjimą, slopina menstruacijų skausmus. Negana to, omega 3 imtos naudoti ir grožio pasaulyje.

Pasitelkti fotosintezę

Didžioji omega 3 papildų gamintojų dalis šias rūgštis išgauna iš žuvų, tačiau tas procesas neturi nieko bendro su aplinkosauga. O štai nedidelės Pietų Švedijoje įsikūrusios „Simris“ fermos įkūrėja Fredrika Gullfot nusprendė apsieiti be tarpininkų ir sočiąsias rūgštis išgauti tiesiai iš dumblių. „Ironiška, tačiau omega 3 rūgščių negamina žuvys ar krevetės, o dumbliai, kuriuos jos valgo. Tad nekilo nė minties ieškoti šių rūgščių gyvūnuose, o tik pačiuose augaluose.“

 

Tokio požiūrio nauda žmonijai taip pat akivaizdi: papildus galima išgauti etiškesniu būdu, o žuvų išsaugojimas prisideda prie gamtos užterštumo mažinimo. „Tai keliais milijardais dolerių vertinama pramonė, kuri smarkiai prisideda prie perteklinės žvejybos ir jūrų ekosistemos nykimo, – teigia Fredrika Gullfot. – Gyvūnus globojančios organizacijos WWF duomenimis, nuo aštuntojo dešimtmečio išnyko daugiau nei pusė vandenynų gyvūnijos. Tai tik įrodo, kaip netinkamai elgiamės su savo povandeniniais kaimynais. Net ir mažų krevečių – krilių – naudojimas omega 3 gavyboje vietoje žuvies tik labai menkai sumažina neigiamą poveikį aplinkai. 2018 m. kovą „Greenpeace“ išplatino ataskaitą, pavadintą „Licence to Krill“ (žodžių žaismas su „Licence to kill“ – leidimas žudyti, – red. past.), o tai aliuzija į pavojų, kuris dėl krilių naikinimo kyla visai Antarktikos regiono ekosistemos mitybos grandinei.“

 

Pasaulyje veikia dar kelios dumblių fermos, tačiau jose augalai auginami pasitelkiant ne fotosintezę, o cukrų. „Savaime tai nėra blogas būdas, tačiau kur kas tvariau yra pasitelkti saulės energiją, o ne jos pakaitalus.“

Technologijų ir mokslo darna

Veganė Fredrika Gullfot puikiai supranta „Simris“ ginamas vertybes. Ji pati gyvena tarp Stokholmo ir šalies pietuose esančios fermos, kur jau kelis dešimtmečius veikia ir fitogenetinių tyrimų centras, o aplinkui plyti vien dirbamos žemės plotai. Laukai apsupti Skandinavijoje reto balto smėlio klodais ir miškų juostomis. „Ši vietovė neįprastai saulėta, o klimatas švelnus. Kai kas čia net augina vynuoges. Saulės kiekis labai tinkamas mūsų dumbliams, tai viena priežasčių, kodėl čia įsikūrėme.“

 

Stokholmo Karališkajame technologijų institute apgynusi daktaro disertaciją, Fredrika Gullfot pati yra tikras „Simris“ vertybių įsikūnijimas – šiuolaikinių technologijų ir sveikatos mokslų simbiozė. „Mano galva, technologijas galima vadinti mokslo pritaikymu realioms problemoms ir tikram gyvenimui“, – aiškina ji. Tad mokslininkei labai svarbu pabrėžti, kad technologijos ir mokslas arba inžinerija ir gamta, skirtingai nei įprasta manyti, neprieštarauja vieni kitiems, o iš tiesų yra glaudžiai susiję.

 

„Rinka yra pilna individualias problemas padedančių spręsti produktų, o juk tai tėra jaukas mums, visiškai pamirštant, kad dauguma tų produktų yra generiniai, gaminami iš tų pačių sudedamųjų dalių ir skiriasi tik jų prekės ženklas. O mes madą, meną ir dizainą pasitelkiame tik tam, kad papasakotume apie mūsų inovacijas, skatintume vystymąsi. Kiti dalykai mums nėra svarbūs. Manau, kad bendruomenė, kuriai skirti mūsų produktai, yra visiškai išskirtinė. Dėl tos priežasties daug investuojame ir į prekės ženklo kūrimą, dizainą, ir į technologijas.“

 

Pagrindinis „Simris“ gaminys – omega 3 rūgštys – neabejotinai turi teigiamą poveikį sveikatai, tai įrodyta moksliškai: „Geriau jaučiuosi, atrodau gražesnė, labiau pasitikinti savimi, turiu daugiau jėgų, nes svarbiausias maistines medžiagas gaunu iš natūralių šaltinių. Kaip mūsų omega rūgštys, kurias sukuria pati saulė“, – pasakoja ji. Reikia tikėtis, kad tokia gamtos ir grožio bei geros savijautos dermė taps pavydžiu ir kitiems gamintojams.

Nuotrauka - Dashu83 / Freepik

susiję straipsniai

Rekomenduojame