Gyvenimo būdas

Geriausios vynuogynuose paskendusios Europos vyno pilys, vilos ir viešbučiai

Rudens saulė geltonai nuspalvina slėnius, suliniuotus lygiomis vynuogienojų eilėmis. Dar dienos šiltos, bet vėsūs vakarai. Gelstelėję, raustelėję lapai ir saulės per vasarą pritvinkusios vynuogės. Ženklas, kad jau vyno derliaus metas.
Reading time 8 minutes
Castello del Nero, Martin Morrell nuotr.

Senajame žemyne jis prasideda rugsėjo viduryje ir tęsiasi iki spalio pabaigos. Tai ne tik atsakingas darbas, bet ir pašėlusios derliaus šventės, rengiamos beveik kiekviename regione. Proga nerti į paslapčių pilną vyno ūkių pasaulį, pasimėgauti vyno SPA ir romantiškai praleisti paskutines šiltas rudens dienas. „L’Officiel Lithuania“ kelionių redaktorė Aja atveria geriausių Europos vyno pilių, vilų ir viešbučių, paskendusių vynuogynuose, duris.

Rankomis nuimamas derlius

Sveiki atvykę į Mažąją Prancūziją, arba Franciacorta. Tai nedidelis regionas Šiaurės Italijoje, Lombardijoje, garsėjantis šios rūšies vynuogėmis ir iš jų gaminamu putojančiu vynu. Nors pasaulinę putojančio itališko vyno šlovę turi prosekas, žinovai kur kas labiau vertina franciacortą, kurį drąsiai galima vadinti itališkuoju prancūzo šampano pusbroliu, nes gaminamas šampaniškuoju gamybos metodu.

 

O štai tarp Franciacorta vynuogynų, šalia mažiau garsaus nei kaimyniniai Komo ar Gardos, bet nuostabaus Iseo ežero, senjora Carmen Moretti su šeima neorenesansinę XIX amžiaus vilą pavertė daugiau nei pusės šimto visiškai skirtingų kambarių viešbučiu „L’Albereta“. Vešliais vijokliais apsivijusi vila, apsupta saulės nutviekstų vynuogynų, stovi ant Bellavista kalvos – jos vardu ir pavadinta šeimai priklausanti vyno darykla. Visai čia pat – ir vyno rūsiai. Čia, šeimos vynuogynuose, vynuogės auginamos tik natūraliai, laikantis sezoniškumo. Norite žengti į paslaptingąjį franciacorta vyno pasaulį, pasiruoškite paplušėti: čia ne tik derlius nuimamas rankomis – kiekvienas vyno butelis taip pat užsukamas tik rankomis. Ši istorinė ir autentiška vieta turi itin modernų SPA, pripažintą vienu geriausių Italijoje ir siūlantį įvairias detokso programas, net specialų organizmą valantį meniu.

Rečiausios šampano rūšys iš Šampanės neiškeliauja

Čia, Šampanėje, garsiausiame pasaulyje vyno regione, puikioje vietoje tarp Reimso ir Epernay, atidarytas pirmas modernus luxury klasės viešbutis. Istorinis pašto pastatas, kuriame, pasakojama, apsistojo į inauguraciją vykęs Prancūzijos karalius Karolis X , itin šiuolaikiškai inkorporuotas į viešbučio ansamblį. Viešbutis turi ir karališką pavadinimą – „Royal Champagne“. Iš jo patogu pasiekti bet kuriuos Šampanės vyno ūkius, pamatyti vynuogių derliaus nuėmimo užkulisius, paragauti išskirtinių, retų šampano rūšių, kurios dažniausiai taip ir neiškeliauja už Šampanės ribų arba nugula kolekcionierių saugyklose.

1606068089310739 royal champagne 7631
„Relais & Châteaux“ nuotr.

Po sunkių derliaus darbų galima atsigauti dideliame „Royal Champagne“ baseine, ypač jei šampano vakar buvo viena taure per daug. Dviejų temperatūrų baseinų langai išeina tiesiai į plytinčius vynuogynus. Viešbutyje veikia „Michelin“ žvaigždute apdovanotas restoranas „Le Royal“, kuriame šefas Jeanas-Denis Rieublandas specialiai šiam restoranui sukurtuose „Maison Fragile“ porceliano induose patiekia čia vietoje išpuoselėtas daržoves, iš vietos draugų ūkininkų užaugintą mėsą ir priderina prie šio regiono prakilnybės – jo malonės šampano.

Ugnikalniai ir vulkaninės vynuogės

Sniego baltumo bungalų kompleksas, apsuptas ʻMalvasiaʼ vynuogynų, citrinmedžių ir ryškiai rožinių bugenvilijų, įsikūręs tarsi ant pasaulio krašto – vynuogynų terasos baigiasi jūra, o tolumoje – įspūdingas dūmus papsintis Strombolio vulkanas. Viešbutis ir vynuogynas „Capofaro Locanda & Malvasia“ yra Salinoje. Pirmą kartą apie ją girdite? Gali būti, Salina kartu su keliomis salomis sudaro nedidelį ir mažai žinomą Eolijos salyną Tirėnų jūroje, šiauriau nuo Sicilijos. Salina turi net šešis ugnikalnius ir dėl to įtraukta į pasaulio paveldo sąrašą. Stebėti veikiančių vulkanų galima nuplaukti valtele vakare, saulei nusileidus, kai įspūdingai atrodo srūvanti įkaitusi lava.

 

O vyno kelionių gerbėjams svarbiausia, kad šalia viešbučio derlingoje vulkaninėje žemėje driekiasi net 4,5 hektaro vynuogynų, kur sirpsta vynuogės, iš kurių gaminamas vulkaninis ʻMalvasiaʼ vynas. Derlius „Capofaro“ nuimamas kelis kartus – iš anksti nuskintų vynuogių gaminamas sausas vynas su žolelių aromatu ir gėlių natomis. Iš vėlesnio derliaus, kai vynuogės visiškai subrendusios ir trumpai padžiovinamos šešėlyje, gaminamas saldus vynas, išlaikantis tipišką vynuogių aromatą ir eleganciją. Jums rinktis, kuriame derliaus nuėmime dalyvausite.

1606068208394651 53693068
„Capofaro Locanda & Malvasia“ nuotr.

Ši ypatinga vieta radosi iš meilės, kurią vyndarių Alberto Tascos šeima puoselėja vynui ir jūrai. Lyg tos pasakos nebūtų gana, šeima įsigijo XIX amžiaus salos simbolį – švyturį ir jame svečiams atidarė šešis numerius, iš kurių atsiveria neįtikėtinas vaizdas į jūrą ir kalnus. Šią vietą mėgsta popžvaigždė Rihanna – į ją atplaukia privačia jachta.

Vynuogės kauliuko galia

Įsikūręs prie ežero, Château Smith Haut Lafitte vynuogynuose, kuriuose gaminamas vienas iš „Pessac-Léognan“ vynų, viešbutis „Le Sources de Caudalie“ yra tikras Bordo brangakmenis. 61 jaukus, autentiškas ir prašmatnus kambarys, restoranas su dviem „Michelin“ žvaigždutėmis ir įspūdingas 16 tūkst. vyno butelių rūsys. Skamba puikiai? Bet iš tiesų šio viešbučio „razina“ yra pirmasis pasaulyje vyno terapijos SPA, kuriame gali mėgautis Cabernet voniomis ir Merlot įvyniojimais. Vyno terapijos istorija prasidėjo paaiškėjus, jog po derliaus nuėmimo likę vynuogių kauliukai yra stebuklinga priemonė grožiui išlaikyti. Pasirodo, sėklose yra gausu polifenolių, sugebančių kovoti su laisvaisiais radikalais, o tai – itin veiksminga priemonė, sauganti odą nuo ankstyvo senėjimo.

1606068358416600 927104401606068358516876 175318086
1606068358520002 1362316261606068358476755 136231715
„Le Sources de Caudalie“ nuotr.

Įkurti šią vietą inspiravo ir maždaug prieš dvidešimt metų atrastas vadinamasis „Prancūzijos paradoksas“, kai paaiškėjo, jog Prancūzijoje, ypač šalies pietvakariuose, dėl regiono maisto ir gyvenimo būdo žmonės yra kur kas sveikesni. Vyno terapijos paslaptys itin saugomos, tikrąsias procedūras, turinčias „Vinotherapie“ prekės ženklą, gali atlikti tik „Caudalie“ filialai „Les Sources de Caudalie“ Prancūzijoje ir „Relais San Maurizio“ Italijoje. Vynoterapijos naudą atrado ir Holivudo žvaigždės – sklaidant „Les Sources de Caudalie“ svečių knygą galima rasti, kad vyno SPA savo grožį ir jaunystę yra stabdžiusi Cameron Diaz, Tomas Cruise’as ir Johnny Deppas, kuris čia poilsiavo su savo tuomete drauge prancūze dainininke Vanessa Paradis.

Singapūro milijonierės glėbyje

Toskanoje, Chianti vyno regione, gaminami vynai degustuojami ypatingai – akmeniniuose XII amžiaus rūsiuose, kurie buvo autentiškos pilies dalis. Tai vyksta Castello Del Nero pilyje, kuri priklauso prabangių viešbučių grandinei „Como“. Toskanoje vynuogynai auga jau 2,5 tūkst. metų, o Chianti vynai laikomi vienais geriausių Italijoje. Be vyno, pilies rūsiuose rengiamos ir alyvuogių aliejaus degustacijos, nes Castelo Del Nero spaudžia ir savo nuosavą alyvuogių aliejų.

 

Tai iš tiesų ypatinga vieta – tai patvirtina net romantiška jos įsigijimo istorija. Bondo gatvės (angl. Bond street) karaliene tituluojama Christina Ong, Singapūro milijardierė, kuriai priklauso prabangus „Como“ viešbučių tinklas, ilgus metus į Castello Del Nero važiuodavo atostogauti kaip paprasta poilsiautoja ir vis siūlydavosi ją įsigyti. Tapusi jos šeimininke, ponia Ong investavusi milijonus dolerių, atnaujino ir pavertė tikru Toskanos deimantu su „Michelino“ žvaigždžių restoranu, nuosavais vynuogynais ir SPA. Castello del Nero – tai tikra XII amžiaus pilis, buvusi Florencijos aristokratų Nero šeimos nuosavybė. Prabangus viešbučių tinklas išsaugojo šimtmečius menantį pilies paveldą – nuo gražių Renesanso freskų, masyvių židinių ir skliautuotų lubų iki nuostabių senovinių baldų.

Vynuogynai, kuriuose fotografuoja kultinis Mario Testino

Vynuogynai, kur tik užmesi akį. Ir žydras dangas. Tiesa, dar horizonte išnyrantys pilies mūrai. Galima sakyti, tipiška Toskana. Pilies valdymą Neri ir Brando perėmė iš savo tėvų Carlo ir Auroros, kuri, beje, išleido itin sėkmingą knygą „Mano Toskanos virtuvė“. Šis viešbutis turi ir savo vyną (raudonasis – tikra Toskanos legenda) ir tiekia maistą pagal mamos knygos receptus.

1606068518988357 1850364131606068522428076 158911637
1606068518954561 185023740
„Castello di Velona Resort“ nuotr.

Prie Castello di Velona sėkmės prisidėjo ir bene garsiausias madų fotografas Mario Testino, čia, pilyje, padaręs fotosesiją su olandų supermodeliu Lara Stone amerikiečių „Vogue“ žurnalui. Dabar šios nuotraukos tapo temos „Pabėgimas į Toskaną“ etalonu. Ar jau sakėme, kad galinga, ant aukštos kalvos esanti itališkoji „Castello di Velona Resort“ yra Val d’Orcia slėnio širdyje, vos už dešimties kilometrų nuo Montalcino, istorinio miestelio, kurio kalvose žmonės gyveno dar nuo etruskų laikų? Iš pilies langų atsiveria vaizdinga Sienos kalvų panorama su ąžuolų ir alyvuogių giraitėmis, vynuogynais ir senoviniais kaimais. Šio idiliško Velonos kampelio lankytojai tiesiog neria į kerinčią Italijos gamtą. Pilis po restauravimo kviečia sugrįžti į buvusią IX amžiaus viduramžių tvirtovės šlovę, kurioje – ir Renesanso, ir neogotikos stiliaus pastatai. Castello di Velona stovi ant mineralinio vandens šaltinio, todėl jos SPA naudoja unikalų, tik čia išgaunamą vandenį.

susiję straipsniai

Rekomenduojame