Moterys

Maisto tinklaraščio „Nium Nium“ autorė D.Masiliūnaitė apie sveiką mitybą ir jos naudą

Jei reikėtų įvardyti įdomiausią ir jaukiausią savo kelionę – tai būtų kelionė į sveikesnį maistą, prasidėjusi pirmuoju „Nium Nium“ žingsniu.
Reading time 3 minutes
Monikos Dovidaitės nuotr.

„Nium Nium“ – geriausias mano nuotykis, kuris reiškia gyvenimą, energiją ir meilę, o gerais nuotykiais norisi dalytis ir įkvėpti kitus.

 

Sveikesnį maistą pamėgau jau labai seniai: galėdavau valandų valandas praleisti parduotuvėje tyrinėdama ir ieškodama kuo sveikesnių produktų. Tačiau „Nium Nium“ į mano gyvenimą pasibeldė dar tik prieš metus, kai vieną dieną netyčia perskaičiau rašytojo Kurto Vonneguto žodžius: „Tu negali tiesiog valgyti gerą maistą. Tu turi apie tai kalbėti.“ Tada ir kilo idėja dalytis, nes tai galbūt kažką įkvėps keisti požiūrį į maistą, įkvėps meilę sau.

 

Darbas, kuriame praleidžiu didžiąją laiko dalį, yra glaudžiai susijęs su „Nium Nium“: kasdieniame gyvenime ruošiu maisto produktų aprašymus, kurie leidžia dar labiau prisiliesti prie maisto produktų sudėties, ją ištyrinėti ir atrasti kažką naujo.

 

Vis dažniau savo pagamintą maistą pradėjau fotografuoti, aprašyti ir supratau, kad šis procesas man suteikia be galo gerų emocijų. Kūryba tarsi išlaisvina, tai, regis, – niša, kurioje jaučiuosi atradusi save, o kas teikia laimę – duoda ir geriausią rezultatą. Taip mano tūkstančio mylių kelionė prasidėjo pirmuoju „Nium Nium“ žingsniu.

Sveikesnį maistą pamėgau jau labai seniai: galėdavau valandų valandas praleisti parduotuvėje tyrinėdama ir ieškodama kuo sveikesnių produktų.

Kartu su „Nium Nium“ mano gyvenime koja kojon žengia tobula gamtos ir judėjimo sąjunga. Sveika mityba, kuri yra alternatyvų ieškojimas tam tikrus maisto produktus pakeisti vertingesniais organizmui, nieko griežtai neatsisakant, ir judėjimas gamtoje yra visiška harmonija mūsų kūnui, sielai bei mintims. Maistas žmogui yra be galo svarbus, nes tai, kaip maitinamės, parodome, kaip save vertiname. Maistas, mano nuomone, turi suteikti jėgų, leisti gerai jaustis, duoti mums kuo daugiau naudingų medžiagų, reikalingų organizmo veiklai, nes nuo mūsų fizinės gerovės priklauso ir emocinė būklė.

 

Savo gyvenime nieko griežtai neatsisakau, nestatau savęs į jokius rėmus. Tiesiog nuolatos gaminant, natūraliai virtuvėje nelieka kai kurių produktų, tokių kaip cukrus ar miltai, nes vis atrandu naudingesnių ir draugiškesnių mano kūnui gaminių. Kai kurių produktų tiesiog norisi rečiau. Mėsos ar žuvies neatsisakau, bet vartotoju kur kas rečiau ir derinu jas tik su daržovėmis. Manau, labai svarbu įsiklausyti į save. Pagrindiniai principai virtuvėje – meilė procesui ir kuo daugiau kūrybos.

 

Ateinantis įkvėpimas savaime sukuria geriausią rezultatą. Kartais, regis, įkvepia patys ingredientai, domėjimas jų svarba. Pavaikščiojusi parduotuvėje nepajaučiu, kaip maisto krepšelis jau pilnas, o receptas galvoje parašytas. Taip pat įkvėpimas aplanko keliaujant ar keičiantis metų laikams. Kiekvienas metų laikas įkvepia gaminti skirtingai: vasarą, kai yra daugiau natūraliai užaugintų šviežių daržovių, norisi gaivos, lengvo skonio, atvėsus orams – kuo jaukesnių, šildančių skonių.

Trys mėgstamiausi patiekalai

Avižinė košė su riešutų sviestu ir bananais.

Trinta saldžiųjų bulvių ir pomidorų sriuba

Burokėlių salotos su ožkų sūriu.

Trys mėgstamiausi prieskoniai

Saldžioji paprika

Ciberžolė

Bazilikas

Trys mėgstamiausi restoranai Lietuvoje

„Paslėpti receptai“

„Botanique“

„Uoksas“

Tags

susiję straipsniai

Rekomenduojame