Valdovų rūmuose labdaringos vakarienės svečiai aukojo Lietuvos kultūrai
Prancūzijos-Lietuvos prekybos rūmai savo narius ir draugus pakvietė tradicinei labdaros vakarienei „Diner Gala avec Filorga“, kurią globoja J.E. Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje p. Claire Lignieres-Counathe. Daugiau nei 150 svečių, pasipuošusių frakais ir puošniomis žemę siekiančiomis suknelėmis, leidosi į kelionę po Prancūzijos kultūrinius klodus, kurioje šįkart ryškiausiai švietė viena žvaigždė – mada.
„Turtingą Prancūzijos kultūrą galima narstyti įvairiais kampais, per šias labdaros vakarienes anksčiau jau prisilietėme prie prancūzų muzikos, kino, o šiemet didesnį dėmesį nusprendėme skirti Prancūzijos madai ir jos ikonoms Coco Chanel, Christianui Diorui, Yves'ui Saint Laurent'ui, Jeanui-Paului Gaultieriui ir daugeliui kitų,“ – sakė Lietuvos-Prancūzijos prekybos rūmų direktorė Otilija Snieškaitė.
Apie mados istoriją vakaro metu pasakojo prieš kelias dienas savo kūrybos trisdešimtmetį atšventęs dizaineris Juozas Statkevičius, kuris yra neabejotinai stipriausia jungtis tarp lietuviškos ir prancūziškos mados.
Juozas Statkevičius
Šiais metais Prancūzijos ir Lietuvos prekybos rūmai nusprendė tradiciškai remti Lietuvos istorijos išsaugojimą – dalis vakaro metu surinktų pinigų bus skirti Valdovų rūmų kolekcijai papildyti. Jais bus prisidėta prie XVI a. leidinio su Mikalojaus Kristupo Radvilos kelionių po Europą aprašymais išleidimo. Kita dalis vakaro metu surinktų lėšų šiemet atiteks Vilniaus Tarptautiniam Prancūzų Licėjaus mokinių kino projektui „Cinematheque“.
Vieną Valdovų rūmų objektą, kurį padėjo atkurti ankstesnių metų labdaringų vakarienių metu surinktos lėšos, svečiai jau galėjo pamatyti patys. Vakaro organizatoriai svečius pakvietė apžiūrėti įspūdingą Sosto salės baldakimo frizą, išpuoštą Vazų dinastijos, Lenkijos Karalystės, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Švedijos Karalystės ir Maskvos valstybės herbais.
Į rūmų Didžiąją menę susirinkusiems ponams garsiausių Prancūzijos kompozitorių kūrinius grojo kamerinis orkestras. Netikėta vakaro muzikinė staigmena – renginio vedėjo, Prancūzijos meno ir literatūros ordino riterio prof. dr. Eugenijaus Skerstono daina „Trys varpai“.
Eugenijus Skerstonas
Žinoma, neapsieita ir be prancūziškos virtuvės gardėsių: keturių patiekalų vakarienei svečiams buvo patiektas žąsų kepenėlių paštetas fois gras su šokoladu, grybais ir pistacijų samanomis, bulvių gratenas su Reblochon sūriu, putpelytė su voveraitėmis ir perlotu, ir, ko gero, garsiausias prancūziškas desertas – creme brulee.
Prancūziška dvasia vakarienei Didžiąją menę dekoravo Mantas Petruškevičius.
















Joanos Suslavičiūtės nuotraukos